Brokstarr

Brokstarr (Carex bicolor) är en flerårig gräslik växt inom släktet starrar och familjen halvgräs.

Brokstarr växer löst småtuvad och har blekbruna basala slidor. Dess strån är veka, överhängande och till slut liggande. De ljusgröna korta bladen blir från en till tre mm breda, är mjuka och platta. axsamlingen består av två till fyra ax, med en axlängd på fem till tio mm, med hanblommor nertill och honblommor med två märken. Stödbladen är kortare än axsamlingen. De svartbruna axfjällen är trubbiga och har en ljus mittnerv.

De ljust blågröna fruktgömmena blir från 1,5 till 2,3 mm, är papillösa och saknar både näbb och nerver. Brokstarr blir från 5 till 15 cm hög och blommar i juli.

Utbredning

Brokstarr är sällsynt i Norden men trivs på öppen, fuktig, kalkrik sandmark, såsom alvbankar, rasbranter, flytjord, klipphyllor och snölegor. Dess utbredning i Norden sträcker sig till norra Norrlands fjälltrakter, något område i Norges mellersta inland samt Islands högland.

     Brunstarr

Brunstarr (Carex acutiformis) är ett flerårigt halvgräs inom släktet starrar.

Beskrivning

Brunstarr blir upp till 150 centimeter höga, med blad på upp till 160 centimeter långa och 5-20 millimeter breda.

Ekologi

Brunstarr växer främst i olika fuktiga naturtyper, i delar av Nordeuropa och Västeuropa. I Sverige förekommer arten främst i Götaland och delar av Svealand och mindre allmänt i vissa delar av Norrland.

     Buketthirs

Buketthirs (Panicum capillare) är en växtart i familjen gräs.

     Bunkestarr

Bunkestarr (Carex elata) är en flerårig gräslik växt inom släktet starrar och familjen halvgräs.

Den växter i stora täta tuvor och har gulgrå basala slidor som är nätformigt upprispade. Dess strån är styva, vasst trekantiga och sträva. Bunkestarrens blågröna blad är från fyra till sex mm breda, sträva och har papiller undertill. Vid torka så rullar sig skivorna utåt.

Den har en till tre hanax och två till tre honax som är tre till sex cm långa. Hanblommorna sitter oftast i spetsen på axen. De brunvioletta axfjällen blir tre till fyra mm långa och har en blek mittnerv. De äggrunda fruktgömmena blir 2,5 till 3 mm långa, är platta och blågröna. Fruktgömmena är papillösa men har nerver och tydlig näbb.

Bunkestarr blir mellan 30 och 120 cm hög och blommar från juni till juli. Det finns en underart till bunkestarren som heter omskstarr (C. elata ssp. omskiana).

Utbredning

Bunkestarr är ganska vanlig i Norden och återfinns på våt, näringsrik dy- eller lerjord som exempelvis stränder, kärr och ofta vid utflöden. Dess utbredning i Norden sträcker sig till södra och delar av mellersta Sverige, hela Danmark och sydöstra delen av Finland.

Stefan  Karlsson
Gamla Lillhagsvägen 125
422 49 Hisings Backa 
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång